Digitalisering van de samenleving, schadelijk?

Digitalisering van de samenleving, schadelijk?

Hoeveel en welke invloed heeft de digitalisering op onze maatschappij? Daar waren onderzoekers uit Leuven wel geïnteresseerd in. Deze onderzoekers van het Center for Contextual Psychiatry uit Leuven hebben het onderzocht en zetten het hieronder op een rijtje.

Vroeger was alles beter

De gemiddelde persoon van de oudere generaties: ‘Vroeger was alles beter’. De oudere generatie richt zich voornamelijk met hun kritiekpunten op de ‘asociale’ pubers die tegenwoordig constant op hun telefoon zitten of het potje Fortnite bijna blind kunnen spelen. Detoxen dus kids!

Schadelijk?

In de meeste wetenschappelijke onderzoeken ligt de focus op de negatieve kanten van de digitalisering. Het gaat dan voornamelijk over de relatie tussen hun mentale gezondheid en het online zijn. De Knack postte een artikel waarin bewijs naar voren werd gebracht dat internetgebruikers zelfs psychotisch kunnen worden! De conclusie uit dat artikel uitte zich zoals velen: Leg die apparaten weg!

Of toch niet?

Ja de grootste vraag blijft toch echt, is het nou schadelijk of niet? Het ene onderzoek geeft resultaten van zeer negatieve gevolgen, het andere onderzoek toont aan dat de ontwikkeling alleen maar positief blijft groeien. Een extreem, maar toch duidelijk onderzoek was de documentaire van Jason Russel. Dit uitte zich in extreme dingen als gevolg van weinig slaap en non-stopcommunicatie. Je kan dus wel zeggen dat het negatieve gevolgen heeft, wel is dit per persoon verschillend, afhankelijk van situatie en gedrag.

Conclusie

Het is lastig om voor jezelf een wetenschappelijk juiste conclusie te trekken. Daarnaast is het ook lastig om te starten met een digitaal detox dieet. Je moet jezelf een aantal dingen afvragen, zit ik teveel op mijn telefoon? Storen anderen zich hieraan? En de laatste vraag, moet ik dat gedrag gaan veranderen? De meeste mensen schuilen zich achter het gedrag van anderen, maar desondanks weten ze van zichzelf vaak wel dat ze het moeten veranderen!

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand